Cornuri pufoase cu gem pregatite dupa o reteta simpla cu aluat fara framantare! Sunt perfecte pentru micul dejun alaturi de un pahar cu lapte, cana de ceai sau cafea dar nu numai.
Se pot pune in pachetelul de la munca sau scoala si sunt excelente pentru a fi servite ca gustare sau desert. Pe langa gem sau dulceata, cornurile pufoase pot fi umplute cu nutella, crema de ciocolata sau fistic, budinca de avocado sau crema de vanilie.
Reteta acestor cornuri pufoase este una veche de mai bine de 25 de ani, usoara si cu reusita garantata. Nu vei gasi cornuri mai pufoase decat acestea! Sunt super aerate, le poti strange in maini si ele revin la forma initiala. Vor deveni preferatele intregii familii deoarece sunt extrem de bune.
Cornuri pufoase cu gem reteta video
- 500 g faina
- 30 g zahar
- 30 ml ulei
- coaja rasa de la o lamaie
- 7 g drojdie uscata
- 1 buc ou
- 2 pliculete zahar vanilinat
- 1/2 lingurita sare
- 300 ml lapte caldut
- gem sau dulceata
- 1 buc ou pentru uns
Cornuri pufoase cu gem reteta
- Pregateste cornurile pufoase urmarind reteta video sau instructiunile scrise cu imagini! Ambele te vor ajuta sa pregatesti cornuri perfecte. Totul in amanunt, de la pregatirea aluatului pana la coacere si sfaturi pentru a mentine cornurile pufoase si proaspete.
Rezumatul acestei retete? Fara framantare, cu 20 de minute de munca, aproximativ o ora de asteptare si 15 minute la cuptor! O reteta simpla cu rezultate formidabile!
Cum se fac cornurile pufoase
ALUAT CORNURI PUFOASE SI MOI
Amesteca zaharul si drojdia uscata cu laptele caldut. Adauga oul batut, uleiul, zaharul vanilinat si coaja rasa de lamaie. Amesteca totul cu o spatula pentru a combina ingredientele si lasa amestecul deoparte pentru 15 minute.
Dupa expirarea timpului, adauga cernute faina si sarea. Apoi amesteca totul cu o spatula, vei obtine astfel un aluat lipicios.
Unge aluatul cu ulei deasupra si pe margini. Acopera castronul cu folie alimentara si lasa-l la loc caldut pana cand aluatul isi va dubla volumul.
In momentul in care se intampla asta, rastoarna aluatul pe masa sau pe suprafata de lucru. Presara putina faina pe acesta pentru a putea lucra cu el si da-i forma unui sul sau rulou, lung de aproximativ 50 de cm. Urmeaza sa tai ruloul format pe jumatate.
Fiecare jumatate obtinuta vine si ea injumatatita. Si fiecare parte obtinuta trebuie impartita in 3. Astfel in total vei obtine 12 bucati de aluat.
Fiecare parte de aluat va corespunde unui corn pufos, asadar obtinem 12 cornuri din ingredientele prezentate. Modeleaza fiecare bucata de aluat dandu-i forma unei bile. Aceasta este partea distractiva pe care puteti sa o puneti in aplicare cu cei mici.
O reteta pe care puteti sa o faceti cu juniorii sunt indragitele briose pufoase, care se pregatesc foarte usor. La fel si aromatele briose cu afine, foarte populare de altfel in randul celor mici.
FORMAREA CORNURILOR PUFOASE
Pune putina faina pe masa sau pe suprafata de lucru pentru a forma primul corn. Ia o bila de aluat si aplatizeaz-o cu degetele dupa care intinde-o cu un sucitor pentru a obtine o foaie lunga de aproximativ 20 de cm.
Preseaza unul din capetele aluatului cu o furculita pentru a crea striatii dupa care pune incepand de la capatul opus o jumatate de lingura rasa de gem, dulceata sau umplutura preferata. Intinde aceasta cantitate de umplutura pe mai putin de jumatate din lungimea aluatului.
De la jumatatea aluatului pana la partea striata, cresteaza aluatul pe centru iar pe laterale va trebui sa il crestezi oblic. 2 crestaturi pe fiecare parte, ca in imaginea urmatoare. Poti face asta cu un cutit, rola pentru taiat pizza sau o alta ustensila de bucatarie.
Si pentru ca a venit vorba de taiat pizza, ati incercati reteta de pizza la tigaie? O bunatate pregatita usor, fara cuptor.
Revenind la cornuri, ruleaza aluatul pornind de la capatul cu umplutura dupa care aseaza-l intr-o tava cu hartie de copt. Procedeaza cu toate bilele de aluat la fel, pana cand vei termina tot aluatul. Asigura-te ca lasi spatiu cam de 2 degete intre cornuri.
COACEREA CORNURILOR
Dupa ce ai format toate cornurile si le-ai asezat in tava, acopera-le cu folie alimentara si lasa-le asa pentru aproximativ 30 de minute. Apoi bate oul pentru a le unge. Ultimul pas, da tava in cuptorul preincalzit la 170 C pentru 15 minute aproximativ.
Rezultatul? Cornuri pufoase si extrem de moi, frumos rumenite deasupra dar si dedesubt. Ideal ar fi sa fie consumate calde pentru a savura la maxim combinatia de miez pufos si gemul dulce acrisor. Exact ca la deliciosii papanasi prajiti.
Cornuri pufoase si moi
SERVIRE SI PASTRARE
Noi am pudrat cornurile cu zahar pudra. Asta este optional dar daca va place aceasta idee, puteti folosi zahar pudra in forma simpla sau zahar pudra cu aroma de vanilie sau rom. Zaharul pudra ofera o nota de dulceata suplimentara cornurilor.
Se pot pudra insa si cu, cacao! Obtineti astfel un contrast de gust superb, mai ales cu varianta neindulcita. Daca va place amestecul de zahar si scortisoara sau zahar de cocos si cacao, puteti opta si pentru o astfel de varianta.
In cazul in care aveti musafiri si vreti sa puneti in valoare si mai mult aceste cornuri pufoase, exista posibilitatea glazurarii lor. Puteti glazura cornurile cu:
- Glazura de zahar – un amestec simplu de zahar pudra, apa si suc de lamaie.
- Glazura de branza – o glazura pe baza de crema de branza, zahar pudra, vanilie si lapte. Noi am mai folosit aceasta glazura aici.
- Glazura de ciocolata – si aici este vorba de orice ciocolata. Fie ea alba, cu lapte sau amaruie.
Cornurile raman pufoase si moi si a doua zi. Vorbim aici despre situatia in care cornurile sunt pe un platou, neacoperite. Depozitate corect insa, ne putem bucura de aceeasi textura moale si pufoasa si timp de 3-4 zile.
Puteti sa le puneti intr-o punga de plastic sau intr-o cutie cu capac, astfel incat sa preveniti uscarea lor. Daca doriti sa se mentina proaspete si mai mult, puteti sa le puneti la frigider. Depozitate la fel, fie intr-o punga, fie intr-o cutie sau recipient inchis.
In cazul in care vreti sa le congelati, se poate si asta. Puteti sa le tineti la congelator timp de 2-3 luni. Dupa ce s-au racit complet, le puteti pune intr-o tava pe care sa o bagati la congelator. Cand cornurile sunt complet congelate, se pune fiecare corn intr-o punga separata.
NOTE INGREDIENTE
- Faina – este cel mai important ingredient pentru structura si textura aluatului si cele mai bune rezultate le veti obtine cu faina de tip 000
- Zaharul – Cantitatea de zahar poate fi adaptata in functie de preferinte dar trebuie mentinuta intr-un raport corect ca sa nu afecteze consistenta aluatului.
- Uleiul – acesta este foarte important intrucat ajuta la mentinerea umiditatii luatului dar si la fragezirea cornurilor.
- Coaja rasa de lamaie – asigurati-va ca folositi lamai netratate chimic. In functie de aroma preferata puteti inlocui aroma de lamaie cu portocala sau lime. Sau de ce nu, o combinatie.
- Drojdia uscata – este esential sa o activati corect in laptele caldut iar daca doriti, se poate inlocui cu aproximativ 25 g de drojdie proaspata.
- Gemul sau dulceata – in cazul in care folositi gem, asigurati-va ca nu este mult prea subtirel incat sa se scurga in timpul coacerii.
- Lapte caldut – caldut, nu fierbinte! Altfel, veti distruge proprietatiile drojdiei.
Sa va fie de folos, dragilor! Multumesc ca m-ati citit pana aici si va astept si pe canalul de Youtube cu retete noi, pofta buna!