Ciorba a la grec este una din ciorbele noastre preferate deoarece se pregateste usor, este gustoasa si se poate face cu carne de porc, de pui, miel sau vita.
Savuram cel mai des ciorba de pui a la grec pentru ca este mai light si carnea de pui fierbe mai repede. Varianta cu carne de miel o pregatim pentru sarbatorile Pascale. O adoram pentru gustul bogat, special si foarte aromat. O minunatie de ciorbita pe care va recomand sa o incercati!
Pentru sezonul rece alegem ciorba a la grec cu carne de porc, o ciorba care mie imi aminteste de copilarie. Singura ciorbita alba cu carne de porc pe care mama o acrea cu lamaie.
Nu are cum sa nu iti placa ciorba a la grec intrucat se poate personaliza dupa preferinta, cu carne de porc, pui, miel sau vita. N-am incercat inca ciorba a la grec cu creveti dar sunt sigura ca a probat cineva undeva, aceasta varianta.
Eu astazi va prezint reteta cu carne de miel dar pasii si celelalte ingrediente sunt la fel indiferent de ce fel de carnita folositi. E bine de specificat ca nu pregatim renumita reteta greceasca Magiritsa intrucat nu folosim organe de miel.
Incepem cu ingredientele si modul de preparare video pentru cei care prefera acest format.
Ciorba a la grec reteta video
Ce carne se foloseste la ciorba a la grec
Foloseste carne cu os indiferent ca este de pui, porc, miel sau vita. Ciorba pe carne cu os este mai bogata, cu un gust distinct datorita colagenului, gelatinei si altor substante nutritive precum minerale, maduva si aminoacizi esentiali.
- MIEL : alege carne din pulpa, din zona gatului sau a pieptului. Rasolul de miel ofera o aroma intensa iar coastele de miel un gust delicat. Atentie insa la gatul de miel, necesita fierbere mai indelungata.
- PUI : Recomand folosirea puiului intreg in cazul in care vrei sa pregatesti si o salata cu carnita de pui. Alternativ, foloseste aripile, pulpe de pui cu os si spate. Aripile de pui sunt cele mai bogate in gelatina asa ca daca doresti o ciorba mai consistenta, acestea sunt alegerea perfecta.
- PORC : Aici se recomanda rasolul de porc, coastele sau oasele de porc cu mai multa carne de la spate sau gat.
- VITA : Rasolul de vita este cel mai apreciat pentru ciorbe si supe datorita gustul bogat pe care il ofera maduva eliberata la fierbere. Se poate folosi piept, oase si coaste, dar acestea din urma necesita mai multa fierbere.
SFATURI SI SPECIFICATII INGREDIENTE
- Asigura-te ca speli bine carnea si orezul inainte de folosire.
- Taie 2 din cei 3 morcovi in cubulete iar cel ramas da-l pe razatoarea mare. La fel si pastarnacul, taiat in cubulete.
- In functie de preferinte, toaca ceapa sau las-o intreaga daca vrei sa o scoti la final din ciorba. Telina se pune intreaga in ciorba si se poate scoate spre final pentru a fi adaugata pasata.
- Preseaza bine lamaia cu podul palmei cu miscari de inainte si inapoi, astfel lamaia va fi mai suculenta si se va stoarce mult mai usor. Se poate adauga jumatate de lamaie stoarsa in liezon si apoi adaugat restul de zeama in functie de cat de acra doresti ciorba.
- Nu adauga orezul prea devreme! Acesta trebuie adaugat doar dupa ce carnita este fiarta. Daca nu vei respecta acest aspect, orezul devine moale si lipicios.
- Este obligatoriu ca liezonul (amestecul de galbenusuri, zeama de lamaie si smantana) sa fie temperat inainte de a fi adaugat in ciorba. Adica adus la aceeasi temperatura cu ciorba. Altfel ciorba se va branzi.
- Adauga verdeata (marar sau patrunjel) tocata din abundenta, aceasta ofera prospetime ciorbei. Si binenteles, da foarte bine vizual deoarece orice se papa mai intai cu ochii.
Cum se face ciorba a la grec
- 1 kg carne din pulpa de miel
- 1/3 buc telina mare
- 3 buc morcov
- 2 buc pastarnac
- 1 buc ceapa medie
- 50 g orez
- 30 ml ulei
- 2 foi dafin
- dupa gust sare
- cateva boabe de piper
- 3 buc galbenusuri
- 400 ml smantana pentru gatit
- zeama de la o lamaie
- patrunjel
Ciorba a la grec reteta
- Aseaza o oala la foc in care sa adaugi uleiul. Adauga un morcov ras impreuna cu o lingurita de sare. Lasa-l la calit doar pana cand uleiul va capata culoare morcovului.
- Adauga aproximativ 3.5 litri de apa si pune carnita de miel la fiert. In momentul in care se formeaza spuma, indeparteaz-o cu o spumiera, sita sau lingura. Adauga boabele de piper si foile rupte de dafin. Spuma se indeparteaza ori de cate ori se formeaza.
- Cand carnita este aproape fiarta, pune sfertul de telina, cubuletele de pastarnac, ceapa tocata si cei doi morcovi taiati cubulete. Adauga doua lingurite de sare si lasa totul la fiert pentru 5 minute.
- Dupa expirarea timpului, se poate adauga orezul bine spalat. De aici se lasa ciorba la fiert pentru alte 10 minute.
- Amesteca cele 3 galbenusuri si smantana. Stoarce lamaia si adauga zeama peste amestecul de smantana cu galbenusuri. Amesteca totul dupa care toarna treptat cate un polonic de ciorba peste amestec. Va trebui sa adaugi ciorba peste amestec pana cand amestecul ajunge la temperatura ciorbei.
- Scoate carnea si tai-o in bucati potrivite. Scoate si telina si daca doresti sa o pui inapoi in ciorba, se poate taia sau pasa.
- Stinge focul si ia oala deoparte. Adauga liezonul timp in care sa amesteci continuu. Adauga carnita portionata si patrunjel proaspat tocat. Potriveste de sare si ciorba a la grec se poate servi.
Ca sa nu se strice, ciorba se poate pune din nou pe foc pentru 2-3 clocote, in cazul in care stiti ca nu se serveste toata in ziua pregatirii.
Merge bine intr-un meniu format din: Musaca de cartofi si Prajitura cu capsuni
Cum se serveste ciorba a la grec
Ciorba se serveste fierbinte, cu verdeata din belsug si paine proaspata. Se poate adauga extra smantana si poate fi servita in functie de gusturi, cu ardei iute proaspat sau murat.
Ciorba a la grec poate fi pastrata in frigider pentru 3-4 zile dar asigura-te ca oala este acoperita sau ciorba este depozitata in recipiente etanse pentru a preveni absorbtia mirosurilor din frigider.
Daca vrei sa pregatesti mai multe portii de ciorba sau vrei sa o pastrezi pentru mai mult timp, aceasta se poate ingheta. Portioneaza ciorba in recipiente sau pungi speciale pentru congelator, dar ai grija sa elimini excesul de aer. Aceasta poate fi pastrata in congelator timp de 2-3 luni. Pentru a o reincalzi, dezgheata ciorba la frigider si incalzeste-o la foc mic.
Ciorba a la grec versus alte ciorbe asemanatoare
Ciorba radauteana – Unele ingrediente sunt in comun precum carnea de pui (daca vorbim de a la grec cu pui), legumele si smantana. Nu se acresc la fel insa. Daca la a la grec folosim lamaie, la radauteana se foloseste otet. Si radauteana are un liezon pe baza de usturoi si nu se foloseste orez ca la ciorbita de astazi.
Ciorba de burta – Cele doua au in comun usturoiul si smantana dar asemanarea lor se limiteaza aici.
Alternative vegetariene si alte diete
Vrei sa pregatesti ciorba a la grec dar nu mananci carne? Aceasta poate fi facuta cu ciuperci champignon sau pleurotus. O alta alternativa gustoasa ar fi sa folosesti dovlecei sau vinete. Daca te intereseaza foarte mult aportul proteic poti adauga naut sau linte.
Varianta vegana? Personal ma indoiesc de asta intrucat traditia ciorbitei prezentata porneste de la avgolemono, amestecul de galbenus cu lamaie care sta la baza celor mai delicioase sosuri grecesti si supe.
Reteta pe care v-am prezentat-o astazi se incadreaza pentru a fi servita la dieta fara gluten. Atentie insa la etichete! Orezul de regula nu contine gluten insa citeste eticheta pentru contaminare incrucisata in timpul ambalarii. De asemenea, asigurati-va citind eticheta amabalajului ca smantana pentru gatit nu este „reglata” cu amidon.
Cei care isi ghideaza alimentatia dupa dieta saraca in carbohidrati, ar trebui sa inlocuiasca in primul rand orezul si sa foloseasca legume cu un continut scazut de carbohidrati, precum : ardeiul gras, dovlecelul sau spanacul.
Pentru cei care vor doresc sa scada colesterolul din aceasta reteta, pot inlocui smantana pentru gatit cu iaurt grecesc si binenteles, sa foloseasca carne de pui sau curcan.
Sa va fie de folos, dragii mei! Multumesc ca m-ati citit, va mai astept si sa aveti pofta!