Prajitura Alba ca Zapada sau prajitura Lamaita, o prajitura de casa populara pentru aroma de lamaie si fragezimea foilor de casa. Cum se face prajitura Alba ca Zapada super cremoasa?
La fel ca prajitura Mozaic sau prajitura Tosca, aceasta prajitura a fost considerata intotdeauna un desert fin de sarbatoare sau cu care sa-ti impresionezi musafirii dar si o prajitura spornica.
Sari direct la ce te intereseaza
- Ingrediente prajitura Alba ca Zapada
- Reteta video
- Cum se face crema prajiturii Alba ca Zapada
- Cum se fac foile cu amoniac pentru prajitura Alba ca Zapada
- Cum se asambleaza si portioneaza
- Secrete si sfaturi
- Retete asemanatoare
Prajitura Alba ca Zapada super cremoasa – secrete din caietul cu retete vechi
Foile prajiturii Alba ca Zapada erau facute pe dosul tavii si intotdeauna contineau amoniac in detrimentul prafului de copt, respectiv bicarbonat de sodiu.
Se poate spune ca amoniacul este vedeta foilor de casa intrucat acesta este „vinovatul” pentru cele mai fragede foi.
Amoniacul nu este cel mai iubit afanator si asta pentru ca are un miros intepator de pipi. Se simte mai mult in timpul coacerii foilor dar doar in acel moment daca se adauga o cantitate potrivita.
Asa ca nu va faceti probleme, acest miros se pierde cu totul in momentul in care foile se racoresc. Si in aceasta reteta nici nu este cazul intrucat folosim o cantitate micuta, doar cat sa fragezeasca foile!
Pe pliculetul de 7 gr de amoniu pentru prajituri se recomanda sa folositi 7 g pentru 500 g de faina. Noi avem 600 g dar folosim tot 7 g de amoniu.
Desigur ca se poate folosi bicarbonat de sodiu sau praf de copt insa nu veti obtine acelasi rezultat. Sunt afanatori diferiti!
Foile acestei prajituri se pregatesc neaparat cu amoniac! Modul in care coaceti foile este la alegerea voastra, puteti sa le coaceti pe dosul tavii asa cum procedau mamele si bunicile noastre sau puteti sa le coaceti in tava cu o hartie de copt sub. Mult mai usor si mai practic!
Foile prajiturii Alba ca Zapada trebuie sa fie albe. Ouale folosite nu influenteaza culoarea foilor atat de mult, fie ca aveti la indemana oua din comert sau oua de casa.
Crema prajiturii Alba ca Zapada are si ea un secret
Aceasta trebuie pregatita cu unt cu procentaj mare de grasime, cele mai bune rezultate le veti obtine cu un unt cu 80 – 82% grasime. Nu folositi margarina si nici un unt de calitate inferioara!
Prajitura Alba ca Zapada este o prajitura spornica si trebuie odihnita la frigider cel putin 24 de ore pentru fragezirea foilor si nu in ultimul rand, imprietenirea aromelor.
Aceasta perioada de timp insa poate transforma crema de lamaie intr-o crema intarita care isi pierde finetea in cazul in care folositi margarina sau un unt care lasa apa.
Un alt aspect important in pregatirea cremei este modul in care se amesteca baza de crema cu untul.
Cele doua trebuie sa fie la aceeasi temperatura si cum baza trebuie racita la temperatura camerei, untul trebuie si el sa fie la aceasta temperatura. Asadar, scoate untul din timp de la frigider!
Prajitura Alba ca Zapada pregatita dupa reteta clasica nu are crema pe ultima foaie si este pudrata cu zahar.
Noi am ales sa impartim crema astfel incat sa acoperim si ultima foaia ca la final sa o decoram cu nuca de cocos. In acest mod si ultima foaie va fi la fel de frageda si aromata ca primele iar stratul de cocos va crea impresia de zapada.
Daca insa alegeti sa pudrati ultima foaie cu zahar, impartiti crema in doua parti aproximativ egale in loc de trei.
- 1 litru lapte
- 200 g zahar tos
- 100 g amidon de porumb
- 250 g unt la temperatura camerei
- zeama de la 2 lamai
- 1 lingura extract de vanilie
- coaja de la o lamaie
- 1 fiola esenta de lamaie
- 1 praf sare
- 600 g faina
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
- 200 g zahar pudra
- 2 buc oua
- 7 g amoniu pentru prajituri 1 pliculet
- 15 ml zeama de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 praf sare
- nuca de cocos
Prajitura Alba ca Zapada
RETETA VIDEO
Prajitura Alba ca Zapada mod de preparare
Crema prajiturii Alba ca Zapada
- Pune jumatate din cantitatea de lapte intr-o cratita pe care sa o pui la foc potrivit.
- Adauga in restul de lapte zaharul, amidonul si praful de sare.
- Pune coaja de lamaie in cratita cu lapte. La primul clocot adauga amestecul cu lapte, amidon, zahar si sare.
- Lasa cratita la foc mic sau la cea mai joasa treapta a plitei electrice pana cand compozitia se va ingrosa. Amesteca continuu in tot acest timp. Amidonul se gateste foarte repede, tocmai de aceea se lasa cratita la foc mic pentru a oferi mai mult timp intregii compozitii.
- Ia cratita de pe foc odata ce compozitia s-a ingrosat. Scoate coaja de lamaie si adauga extractul de vanilie, esenta de lamaie si zeama de la cele 2 lamai.
- Amesteca totul dupa care transfera compozitia intr-un bol mai incapator.
- Pune folia alimentara direct pe crema ca sa nu faca pojghita.
Cum se fac foile cu amoniac pentru prajitura Alba ca Zapada
Amesteca cele doua oua cu sarea, uleiul, laptele si esenta de vanilie. Adauga zaharul pudra si incorporeaza-l. Toarna zeama de lamaie peste amoniac si adauga-le in amestecul cu oua.
Adauga treptat faina, cam o lingura doua odata. Incepe prin a amesteca cu un tel insa pe timp ce vei adauga faina consistenta se va schimba si va trebui sa treci la amestecarea cu spatula dupa care la mana.
Odata ce intreaga cantitate de faina este incorporata, aluatul este pregatit. Transfera-l pe suprafata de lucru. Lucreaza aluatul in jur de un minut dupa care modeleaza-l in forma de cilindru.
Portioneaza aluatul in 3 parti aproximativ egale. Noi le-am si cantarit, am avut o parte de 365 de g si alte doua de 364 g.
Modeleaza fiecare parte si pentru asta pune o parte de aluat pe o hartie de copt cu dimensiunea de 25/38 de cm.
In urmatorul pas presaram faina si intindem aluatul cu un sucitor. Il vom intinde de marimea foii, astfel nu vom avea foarte mult material pe care sa-l peticim la urma si nici nu va fi nevoie sa taiem marginile prajiturii intrucat vor fi destul de estetice.
Decupeaza aluatul de pe marginea hartiei de copt dupa care transfera foaia de aluat cu tot cu hartie de copt in tava.
Inteapa aluatul din loc in loc cu o furculita pentru a impiedica cresterea dupa care baga tava in cuptorul preincalzit la 170 C pentru 10 minute.
Scoate tava de la cuptor dupa expirarea timpului si procedeaza la fel pentru celelalte doua foi. Foile se pot raci puse individual pe un gratar sau cladite una peste alta.
Continuarea cremei
- Indeparteaza folia de pe baza de crema pentru a o mixa timp de 30-40 de secunde. Aceasta trebuie sa fie racita la temperatura camerei.
- Spumeaza untul, si aceasta trebuie sa fie la temperatura camerei. Adauga treptat baza pentru crema in untul spumat, cate o lingura odata timp in care sa mixezi continuu.
- Odata ce ai incorporat toata baza de crema in untul spumat, crema de lamaie este pregatita. Imparte crema in 3 parti.
Asamblarea prajiturii Alba ca Zapada
Indeparteaza hartia de pe prima foaie dupa care intinde prima parte de crema. Niveleaza crema apoi acopera cu a doua foaie. Preseaza usor pentru a fixa foaia.
Pune a doua parte de crema si intinde-o pe intreaga suprafata. Acopera cu ultima foaie si preseaza doar cat sa o fixezi. Indeparteaza foaia de pe aceasta si intinde ultima parte de crema.
Decoreaza prajitura cu nuca de cocos din belsug dupa care acopera prajitura cu hartie de copt. Pune deasupra tava in care ai copt foile si un carpator mai greu.
Aditional, puteti sa puneti deasupra carpatorului si pungi intregi de faina, fasole, orez, naut sau zahar. Asigurati-va doar ca aveti greutati puse pe ambele parti ca prajitura sa fie presata la fel peste tot.
Pune prajitura la frigider sau in camara unde va trebui sa o lasi pentru minim 24 de ore apoi se poate portiona.
Cum se portioneaza si serveste Alba ca Zapada
De regula, prajitura Alba ca Zapada se portioneaza in dreptunghiuri sau romburi.
Noi am preferat sa le portionam in patrate dupa care unele din ele le-am injumatatit obtinand dreptunghiuri pentru platoul cu prajituri de casa.
Am obtinut 24 de patrate sau 48 de dreptunghiuri.
Asa arata platoul cu patratele de Alba ca Zapada injumatatite.
RETETE ASEMANATOARE RECOMANDATE
Daca vreti aceeasi crema fina cu gust de lamaie dar cu un blat pufos din albusuri, va recomand aceasta rulada Alba ca Zapada – este nemaipomenit de buna!
Si din aceeasi gama, reteta de fursecuri Alba ca Zapada desi crema este una simpla cu mascarpone si ciocolata alba.