Ciorba de burta reteta simpla, o reteta traditionala cu reusita garantata! Necesita mai multi pasi de preparare decat o ciorba obisnuita insa sunt pasi foarte simpli care iti asigura o ciorba de burta senzational de gustoasa. Mult mai buna decat la restaurant.
Ciorba de burta reteta video
PREPARARE | GATIRE | TOTAL |
15 min | 3 ore | 3 ore 15 min |
Adoram ciorba de burta, mai ales cand este bine pregatita. Primul secret pentru cea mai buna ciorba de burta reprezinta ingredientele.
Ingrediente ciorba de burta
- 1.6 kg burta curatata si spalata tinuta in apa rece cu o lingurita de bicarbonat pentru 2-3 ore
- 1 kg piept de vita
- 3 buc morcovi
- 2 buc pastarnac
- 1 buc ceapa
- 500 g smantana grasa cel putin 20% grasime
- 7 buc galbenusuri
- 1 buc gogosar murat
- 1 buc capatana de usturoi
- 30 ml ulei
- 1 buc ardei iute
- 2 buc foi de dafin
- 1 lingurita usturoi granulat
- cateva boabe de piper
- 30 ml zeama de lamaie
- otet
- dupa gust sare si piper alb
Ciorba de burta reteta
- Avem o oala in care punem pieptul de vita si aproximativ 3.5 l de apa. Punem oala la foc si lasam sa fiarba pentru aproximativ o ora. Pieptul de vita se poate inlocui cu oase de vita cu maduva,ciocanele sau picioare de vaca.
- Indepartam spuma formata cu o spumiera sau cu o lingura. Facem asta ori de cate ori este nevoie.Adaugam burta si o lasam la fiert la foc mic pana cand vom putea baga furculita in ea.
- Scoatem burta fiarta si punem la fiert legumele ( 2 din cei 3 morcovi intrucat pastram unul pentru final , pastarnacul si ceapa).
- Adaugam boabele de piper si foile de dafin rupte. Adaugam si ardeiul iute si o lingura de sare.
- Lasam sa fiarba pentru aproximativ 20 de minute iar daca este necesar completati cu apa fierbinte.
- Indepartam spuma formata . Intre timp taiem burta in fasii.
- Scoatem pieptul de vita si legumele dupa care adaugam burta taiata. Carnea macra a pieptului de vita o folosesc la salata de boeuf,o minunatie.
- Adaugam 2 catei de usturoi si jumatate din cantitatea de zeama de lamaie. Lasam sa fiarba pentru inca 10-15 minute.
- Pisam usturoiul sau il dam pe razatoarea mica. Tot acum taiem si gogosarul murat. Dam morcovul pastrat pe razatoarea mica.
- Punem galbenusurile intr-un bol mai incapator. Adaugam putina sare si amestecam. Adaugam si usturoiul granulat si piperul alb. Amestecam totul.
- Adaugam smantana si usturoiul pisat. Stingem focul si adaugam cate un polonic de ciorba treptat. Amestecam si facem asta treptat pana cand aducem amestecul la temperatura ciorbei.
- Adaugam amestecul diluat si urmeaza sa calim morcovul. Pentru asta,punem o tigaie la incins in care punem uleiul si morcovul ras.
- Calim morcovul pana cand uleiul va capata o culoare aurie.
- Punem morcovul calit intr-o sita si presam cu o lingura pentru a stoarce tot uleiul.
- Adaugam gogosarul murat taiat fasii sau cubulete. Punem si zeama de lamaie ramasa dupa care ciorba de burta se poate servi.
Secrete pentru cea mai buna ciorba de burta
Care sunt secretele pentru o ciorba matasoasa si aromata? Iti prezentam toate secretele pentru ciorba de burta ardeleneasca cu smantana.
- Folositi oase de vita cu maduva , ciocanele , picioare de vaca sau piept de vita. Veti obtine cea mai buna si mai gustoasa ciorba , garantat!
- Ce fel de smantana se pune la aceasta ciorba ? Smantana folosita trebuie sa aiba minim 20% grasime pentru a obtine o ciorba matasoasa si fara acele picaturi branzite de smantana.
- Daca folositi burta necuratata, se arunca grasimea, se curata de pielita si se freaca cu malai si cu otet
- Se lasa burta 2-3 ore in apa rece cu o lingurita de bicarbonat.
- Nu lasati apa sa scada mai mult de jumatate pentru a preveni inchegarea acesteia. De exemplu daca puneti 5 litri de apa in final va trebui sa aveti intre 2.5 si 3 litri de apa.
- Usturoiul nu se adauga in ciorba clocotita intrucat aceasta va avea un gust amar.
- Pentru un plus de gust taiati marunt un sfert de gogosar in otet si adaugati-l la final in ciorba.
- Galbenusurile trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand sunt folosite. Asadar scoate ouale de la frigider din timp si separa-le atunci cand ai nevoie.
- Pentru a obtine o ciorba cat mai matasoasa, adaugati la ultimele clocote putin amidon.
- pentru un aspect cat mai atractiv, caliti un morcov ras pana cand uleiul va capata o culoare aurie. Strecurati uleiul si adaugati-l in ciorba.
Cum se serveste ciorba de burta
Ciorba se serveste cu extra smantana , mujdei de usturoi si otet. Cei care prefera aroma picanta o pot servi cu ardei iute iar cei care vor o aroma deosebita adauga si o jumatate de lingurita de mustar iute. Va urez Spor la treaba si pofta buna !
Aceasta ciorba este foarte populara si nu doar la noi in tara. De fapt este o reteta de ciorba pe care noi am imprumutat-o din bucataria turceasca dupa care am modificat-o putin.
Am savurat multe variante ale acestei ciorbe si trebuie sa recunosc ca fiecare varianta are ceva special. De la modul de preparare pana la aroma finala din farfurie. Am fost foarte curioasa de varianta turceasca si am avut ocazia sa o servesc intr-un restaurant de profil. Servita cu paine turceasca calda, zeama de lamaie, sivri si ulei aromat cu condimente prajite. Foarte buna si putin diferita fata de varianta noastra fiind pregatita cu lapte si iaurt.
Aceasta ciorba se regaseste in meniul multor tari precum : Turcia, Bulgaria , Serbia , Ungaria , Grecia , Bosnia , Croatia , Albania , Polonia , Germania si lista poate continua.
In Turcia se numeste işkembe çorbası si se prepara cu ceapa, iaurt, usturoi si zeama de lamaie.
In Ungaria se numeste pacal leves si spre deosebire de reteta clasica de ciorba de burta pe care o folosim noi, ungurii pregatesc aceasta specialitate cu morcovi, ceapa, lapte si tarhon.
In Polonia este denumita Flaki or Flaczki zupa si se pregateste cu morcovi, ceapa, telina, nucsoara, ghimbir si maghiran.
In unele variante ciorba de burta se ingroasa cu faina sau amidon. De exemplu, Kuttelsuppe adica varianta nemteasca se pregateste cu morcovi, rosii, telina, pastarnac, usturoi, boia, foi de dafin, chimen si cimbru. La urma se adauga si smantana cu amidon de porumb.
Asadar aceasta ciorba se prepara in foarte multe moduri insa consider ca nu exista nimic care sa intreaca ciorba de burta traditional romaneasca.
Incercati si alte retete de ciorba :
Ciorba de vacuta reteta simpla
Ciorba de pui a la grec
Pentru a fi la curent cu urmatoarele retete aboneaza-te la canalul meu de Youtube. Si pentru ca v-am prezentat reteta pentru aceasta ciorba, vreau sa raspund si diferitelor curiozitati legate de ea.
Ce este burta de vita si care parte din stomac se foloseste la ciorba de burta?
Burta de vita pe care o folosim la ciorba de burta este cea din peretele muscular al stomacului (invelitoarea interioara a mucoasei este indepartata). Folosim doar primele 3 camere ale stomacului:
- Patura sau partea plata
- A doua camera numita burta de tip fagure de albina
- Camera trei de tip frunza.
A patra camera a stomacului nu se foloseste si nici nu se vinde in general intrucat contine mult tesut glandular.
Ai voie sa mananci ciorba de burta cand esti gravida?
Anumite alimente sunt interzise in timpul sarcinii si asta in functie de sanatatea viitoarei mamici. In general se evita carnea insuficient preparata, salamurile , carnatii si produsele nepasteurizate. Ciorba de burta nu face parte din mancarurile interzise in perioada sarcinii.
Cate calorii are ciorba de burta?
Asta depinde de reteta pe care o urmati. In general burta are 84.85 calorii/100 g. De retinut, doar burta fara celelalte ingrediente folosite la ciorba.
Care este secretul unei ciorbe de burta?
Nu exista un secret, ci mai multe secrete. De la tipul de smantana folosit pana la adaugarea unor ingrediente care imbogatesc gustul ciorbei si ii ofera o aroma deosebita.V-am prezentat secretele si cum se face aceasta ciorba mai sus. Sper sa va fie de folos.
Friptura de porc la cuptor cu sos de rosii si usturoi este una din cele mai bune fripturi de porc la cuptor. Friptura de porc este frageda , suculenta , aromata si delicioasa.
Sarmale in foi de varza acra sau murata rulate in stil turcesc sau sarmale traditionale rulate intr-un mod diferit de cel obisnuit.Umplutura de sarmale este cea mai des intalnita,cea cu amestec de carne tocata de porc si vita.Sau doar de porc daca aceasta nu este exagerat de grasa.
Prajituri de casa delicioase si usoare , asta cauti? Iti prezentam azi cele mai bune prajituri de casa si am selectat 9 retete din aceasta categorie . Preferi prajituri cu nuca , cu ciocolata sau crema de vanilie? Preferi retete de prajituri de casa cu foi sau cu blat pufos?
Prajituri cu nuca pe care le poti pregati acasa. Va prezentam 5 retete de prajituri cu nuca delicioase , simple si aspectuoase. Voi ce prajituri cu nuca preferati?
Chec pufos 4 retete , simple si economice. Checul este poate cel mai des preparat desert de la noi si tocmai de aceea v-am pregatit 4 retete de chec care de care mai bune.