Cozonac fara coacere la cuptor, o reteta de cozonac pufos cu nuca delicios si simplu de pregatit. Este o reteta la indemana oricui cu reusita garantata.
Modul de preparare este super facil cu ingrediente simple si mai ales, cantitati exacte combinate cu instructiuni clare pas cu pas. Rezultatul? Joaca de copii. Asadar o reteta de cozonac perfecta pentru incepatori! Pufos si aromat care se desprinde in fasii.
- 500 g faina
- 100 g zahar
- 100 ml ulei
- 250 ml lapte caldut
- 4 buc galbenus
- 7 g drojdie uscata
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 praf sare
- 150 g nuca macinata
- 100 g zahar pudra cu aroma de vanilie
- 15 g cacao
- 25 ml esenta de rom
- 1 buc galbenus pentru uns
Cozonac fara coacere la cuptor
RETETA VIDEO
- Pregateste cozonacul pufos dupa reteta video sau dupa instructiunile cu imagini pas cu pas.
- Cozonacul fara coacere se pregateste intocmai ca cel traditional, singurul pas diferit reprezinta metoda de coacere.
Cozonac fara coacere – cum se face aluatul pentru cozonac
- Amesteca drojdia uscata cu o lingura de zahar si doua de faina.
- Adauga aproximativ 100 ml de lapte caldut dupa care amesteca asigurandu-te ca nu vei avea cocoloase.
- Acopera bolul cu folie alimentara si lasa-l deoparte ca drojdia sa se activeze.
- Aromeaza restul de lapte cu zaharul ramas, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie.
- Freaca galbenusurile cu praful de sare pentru a intensifica culoarea acestora.
- Cerne faina. La fel ca la reteta de cozonac traditional, acest pas este unul foarte important.
- Fa o gropita in centrul fainii cernute si pune amestecul de drojdie activata. Adauga si galbenusurile frecate cu sare.
- Inglobeaza putina faina de pe margini dupa care adauga treptat laptele aromat. Inglobeaza faina in amestecul lichid.
Framantam aluatul obtinut pana cand se desprinde de pe vas si de pe mana. Exact ca la reteta de cozonac traditional.
Adaugam ulei putin cate putin si framantam in continuare pentru a-l incorpora. Nu adaugam mai mult de aproximativ 2 lingurite de ulei intr-o transa.
Astfel obtinem un aluat elastic pe care il acoperim cu folie alimentara si 2-3 prosoape ca sa fie la loc caldut. Il vom lasa asa pana cand isi va dubla volumul si asta va lua in jur de o ora. Asta la loc caldut si ferit de curenti.
In momentul in care acesta si-a dublat volumul, intoarcem aluatul de cozonac si il acoperim din nou. De aceasta data il vom lasa acoperit pentru 30 de minute.
Cozonac fara coacere – umplutura pentru cozonac
Umplutura pentru acest cozonac trebuie sa fie cat mai light asa ca nu vom folosi albusuri sau lapte pentru aceasta. Consider ca albusurile ar ingreuna umplutura si atunci le pastrez pentru alte retete precum rulada Alba ca Zapada cu blat din albusuri.
Amesteca nuca macinata cu esenta de rom apoi amesteca cacaua cu zaharul pudra.
Amesteca nuca aromata cu mixul de cacao si zahar pudra dupa care va trebui sa treci la aluat.
Cum se face cozonacul fara coacere – un cozonac pufos care se desface in fasii
Transfera aluatul obtinut pe suprafata de lucru.Optional, pastram o fasie pentru decor iar restul va trebui sa il imparti pe din doua.
Ne ocupam de una din parti. O intindem cu mainile pentru a-i da forma unui dreptunghi.
Punem jumatate din cantitatea de umplutura si o distribuim pe toata suprafata aluatului cu exceptia a doua degete de la fiecare margine.
Rulam aluatul si aducem marginea peste.
Presam marginile cu degetele pentru a le lipi. Procedam la fel cu urmatoarea parte de aluat. O presam cu mainile pentru a-i da forma unui dreptunghi. Punem umplutura ramasa si o distribuim dupa care rulam. Aducem partea opusa peste si sigilam aluatul prin ciupire.
Acum ca avem cele doua rulouri pregatite, folosim o tava rotunda unsa cu grasime si tapetata la baza cu hartie de copt. Tava cu diametrul de 21 de cm.
Punem rulourile umplute unul pe celalalt in forma de x si incepem sa le rasucim.
Punem aluatul cu umplutura in tava si trecem la fasia pastrata.
Presaram putina faina si intindem fasia de aluat. Ii dam forma unui dreptunghi dupa care sectionam o fasie care va veni ca un inel peste partile de aluat imbinate. Sectionam o alta parte si aducem fiecare cele doua extremitati catre centru.
Luam o fasie din ultimele doua si o impaturam. O punem in centru pentru a imparti cele doua parti care vor veni ca lateralele unei fundite.
Introducem putina hartie de copt in fiecare bucla. Ultima fasie o crestam la extremitati si decupam cate un triunghi. Ungem cu putina apa locul in care va veni asezata fundita.
Asezam fasia din care am decupat triunghiul, umezim putin centrul si fixam fundita.
Cozonac fara coacere
Ungem aluatul cu galbenus amestecat cu putin ulei dupa care sa punem un gratar rotund in oala pe care o vom folosi. Turnam apa pana aproape de nivelul gratarului. Atentie, apa nu trebuie sa treaca peste acesta!
Punem oala la foc si o acoperim cu un capac la care infundam gaurica de aerisire. Invelim tava in folie de aluminiu.
Acoperim tava cu folie alimentara. Principiul este acelasi pentru ambele, si pentru invelirea tavii in folie de aluminiu si pentru acoperirea acesteia cu folie alimentara. Trebuie sa impiedicam ca apa sau aburii care se vor transforma in condens sa patrunda in tava sau la suprafata aluatului de cozonac.
Asezam tava pe gratarul din interiorul tavii in momentul in care apa va fierbe. Asezam capacul si lasam oala la foc mediu pentru 55 de minute.
Dupa expirarea timpului, cozonacul se poate scoate pe un gratar si indepartam folia alimentara de pe cozonac si cea de aluminiu de pe tava.
Prin aceasta metoda am obtinut un cozonac super pufos, dupa cum se vede. Mai jos veti vedea si miezul pentru ca il vom rupe fasie cu fasie.
Scoatem foitele din buclele funditei iar cand s-a racit il putem scoate pe un platou. Presaram zahar pudra dupa care cozonacul super pufos fara coacere se poate servi.
Dupa cum ati vazut, cozonacul este rumenit deasupra dar alb pe margini. Si deasupra ar fi ramas complet alb daca nu ar fi fost uns cu galbenus, asa ca acest detaliu tine doar de aspect.
Aceasta reteta este foarte utila in mai multe cazuri insa cozonacul traditional se coace in cuptor asa ca veti gasi si aceasta informatie pentru cei care nu sunt deschisi la o astfel de varianta. Asadar, daca doriti sa il coaceti in cuptor, se poate face asta pentru aproximativ 50 minute in cuptorul preincalzit la 180° C. Spor la treaba si pofta buna, dragilor!
Retete recomandate:
Aperitive – retete de aperitive reci si calde
Retete de prajituri – deosebite dar simple