Ciorba de perisoare reteta perfecta, asta cauti? Esti in cautare de ciorba de perisoare cu smantana sau ciorba de perisoare cu pui pregatita dupa o reteta simpla?
Iata cele mai bune retete, de la ciorba de perisoare reteta simpla la ciorba de perisoare ca la bunica sau ca la mama acasa. Sau de ce nu, ciorba de perisoare de post. Acrita asa cum iti place: fie cu bors, fie cu bulion, zeama de varza sau tarhon in otet.
Ciorba de perisoare reteta
PREGATIRE | GATIRE | TOTAL |
15 min | 30 min | 45 min |
Cea mai populara varianta de ciorba de perisoare, se pregateste simplu. Fara prajeli sau rantas! O reteta testata de mii de gospodine care adora sa pregateasca aceasta ciorbita in special pentru sarbatori.
Una din cele mai bogate variante ale retetei de ciorba de perisoare. Noua ne aduce aminte de ciorba de perisoare ca la mama acasa pregatita dupa reteta bunicii. O ciorbita care te duce inapoi in timp pe aripi de melancolie.
Simpla si rapida, reteta de ciorba de perisoare cu zeama de varza se pregateste in 3 etape simple. Noi o pregatim pe timpul iernii, o adoram pentru gustul distinct si aromat.
Ciorba de perisoare merge de minune inainte de urmatoarele retete de mancare :
- Pastrav la cuptor
- Piept de pui la cuptor servit cu salata coleslaw
- Ceafa de porc la cuptor
- Vinete umplute servite cu garnitura de cartofi dulci la cuptor
- Aripioare la cuptor
Ingrediente ciorba de perisoare
- 600 g carne tocata de porc, pui sau curcan
- 2 morcovi
- 1 ceapa medie
- 1 pastarnac
- 60 g orez spalat
- 300 g smantana pentru gatit (liezon)
- 3 galbenusuri (liezon)
- 3 linguri otet (liezon)
- 1 ardei gras rosu
- 2 buc telina apio
- 3 albusuri
- leustean uscat sau proaspat
- sare si piper dupa gust
- cateva boabe de piper
- patrunjel verde tocat
Reteta de ciorba recomandata: Ciorba radauteana
Ciorba de perisoare
- Pregatirea amestecului pentru perisoare
Amesteca carnea tocata cu o lingurita de leustean uscat, una de sare si piper dupa gust. Adauga orezul si albusurile si amesteca bine totul. Acopera amestecul cu folie alimentara.
- Pregatirea legumelor pentru ciorba de perisoare
Pune o oala cu apa la foc mediu, aproximativ 3 litri si jumatate. Pune o oala cu apa la foc mediu, aproximativ 3 litri si jumatate. Poti sa treci la pregatirea legumelor. Toate acestea trebuie sa fie curate si spalate. Taie pastarnacul cubulete si procedeaza la fel si pentru morcov, telina si ardei.
- Formarea perisoarelor
Odata ce ai legumele taiate, indeparteaza folia alimentara de pe amestecul pentru perisoare. Aici avem nevoie de un platou pe care sa punem perisoarele dar si de un bol cu apa intrucat trebuie sa ne udam mainile din cand in cand. Ne umezim mainile si portionam amestecul cu o lingurita si fiecare portie va fi modelata intr-o bila.Punem fiecare bila formata pe un platou si procedam la fel pana cand terminam de modelat tot amestecul.
- Fierbere ciorba
Adauga 2 lingurite de sare in apa, aceasta a inceput deja sa fiarba. Punem perisoarele la fiert una cate una si le vom lasa la fiert pentru 5 minute. Punem perisoarele primele pentru a indeparta spuma formata. Tot acum puteti sa puneti la fiert costite, oase de vita sau oase de porc , noi am ales sa nu punem nici una, nici alta. Doar perisoare.
Indepartam spuma formata cu o spumiera sau cu o lingura si o indepartam ori de cate ori apare. De folos ar fi sa aveti la indemana un castron cu apa rece in care sa puneti spuma in loc sa puneti spumiera sub jetul de apa de fiecare data. Dupa cele 5 minute, adaugam o lingurita de leustean uscat. Tot acum adaugam si cubuletele de morcov, pastarnac, telina si ceapa tocata.
Adaugam si ardeiul iute crestat pe lungime. Ardeiul iute este optional, asa ca daca va place putin nota picanta sunt perfecti. Lasam totul la fiert pentru 20 de minute timp in care indepartam spuma, daca este cazul. Dupa cele 20 de minute adaugam ardeiul gras rosu si lasam totul la fiert pret de alte 5 minute.
De aici, depinde de ce doriti sa adaugati pentru a personaliza ciorba de perisoare: liezonul de smantana cu ou, bors sau zeama de varza.
- Cum se face dressing-ul de smantana si ou (optional)
Frecam galbenusurile cu putina sare dupa care adaugam smantana pentru gatit. Amestecam bine dupa care urmeaza sa aducem amestecul la temperatura ciorbei. Pentru asta adaugam 4-5 polonice de ciorba. Adaugam si otetul si amestecam. La foc mic sau la cea mai joasa treapta a plitei electrice adaugam acest dressing fierbinte amestecand in timp ce il adaugam. Putem sa stingem focul si sa adaugam patrunjel tocat. Ciorba este gata pentru a fi servita.
- Varianta cu zeama de varza sau bors (optional)
Dupa ce ai adaugat ardeiul rosu, toarna si zeama de varza sau borsul dupa care lasa totul la foc pentru 15-20 de minute. Dupa expirarea timpului, adauga patrunjelul tocat si potriveste ciorba de sare daca este cazul.
Intrebari frecvente legate de ciorba de perisoare
Cum se face ciorba de perisoare?
Pregatirea ciorbei de perisoare se face in 3-4 etape simple: pregatirea amestecului de perisoare, fierberea perisoarelor impreuna cu legumele si acrirea ciorbei. Alternativ, in functie de varianta dorita, se drege ciorba de perisoare cu liezon. Si ultima etapa, verdeata si potrivirea de sare si piper.
Cea mai buna reteta de ciorba de perisoare
Ca sfat general, ciorba de perisoare este mult mai gustoasa in functie de diversitatea de legume folosite. Include morcovi, telina, ardei si ceapa pentru un gust bogat. Pentru o aroma si mai bogata, adauga si o radacina de pastarnac. Caleste usor legumele in putin ulei inainte de a le adauga in ciorba. Asta este valabil doar pentru cei care nu au probleme cu stomacul.
Mixul ideal pentru ciorba de perisoare este cel de porc si vita pentru perisoare suculente si gustoase. Daca doresti o varianta mai usoara, poti sa folosesti carne de pui sau curcan.
Pentru a preveni lipirea si pentru a obtine forme uniforme, intotdeauna modeleaza perisoarele cu mainile umezite cu apa sau putin ulei.
Daca doresti o aroma mai subtila decat borsul sau zeama de varza, poti opta pentru otet de mere sau zeama de lamaie. Daca doresti un gust mai complex, adauga o foaie de dafin in ciorba si scoate-o spre final pentru a evita gustul amar.
Ciorba de perisoare se pregateste in diferite feluri si cu diferite tipuri de carne tocata. In functie de gusturile personale, cea mai buna ciorba de perisoare poate fi cea dreasa cu smantana si oua, cea acrita cu bors sau zeama de varza sau varianta cu bulion si afumatura. Totul tine de preferinte.
Secretul pentru perisoare pufoase
Spala bine orezul, astfel il vei hidrata. Prin urmare, se va gati mai uniform si va absorbi aromele din ciorba. Asta pentru gust si aroma.
Oul este pentru legarea compozitiei insa evita sa folosesti prea mult intrucat perisoarele vor deveni prea dense.
Pentru ca perisoarele sa fie cat mai pufoase, se poate adauga in compozitie putin ulei sau apa minerala.
Urmand sfaturile de mai sus, vei obtine o ciorba cu perisoare pufoase, moi si perfect aromate.
Cum se fierb perisoarele ca sa nu se destrame
Perisoarele se destrama la fiert in momentul in care se adauga prea mult orez. Orezul trebuie sa reprezinte aproximativ 10 % din cantitatea de carne tocata. De exemplu, daca folosesti 600 g de carne tocata, va trebui sa folosesti 60 g de orez. Perisoarele se introduc in ciorba cand aceasta fierbe usor, altfel acestea se vor dezintegra.
Cate calorii are ciorba de perisoare
Caloriile pentru aceasta reteta difera in functie de tipul carnii folosit dar si in functie de cantitatea celor ingrediente. Ciorba prezentata de noi este pentru 12 persoane, iar per portie are 293 Kcal.
Servire ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare se serveste fierbinte cu o lingura de extra smantana, daca va place mai cremoasa, cu ardei iute si paine proaspata. Pofta buna!
RETETE SIMILARE:
Ciorba de perisoare in alte tari
Reteta de ciorba de perisoare difera la noi in tara de la regiune la regiune insa ciorba de perisoare sau ciorbe similare exista in intreaga lume. In Turcia, „sulu Kofte” este o ciorba de perisoare condimentata cu menta uscata si boia de ardei. In bucataria italiana exista „minestra di polpette„, in care perisoarele mici sunt acompaniate de paste sau orez iar in Polonia, zupa klopsowa este o ciorba de perisoare cu chimen si morcov.