Negresa reteta americana cu multa ciocolata cunoscuta in lumea intreaga sub denumirea de brownie. Un desert la fel de popular precum celebrele pancakes sau clatite americane. Cum se face negresa? Va prezentam o reteta cu reusita garantata pas cu pas.
Se pregateste usor si rapid si nici nu este nevoie de tehnici sau ustensile speciale pentru pregatirea acesteia. Noua ne place foarte mult aceasta prajiturica densa, ciocolatoasa si aromata. Este foarte versatila si poate fi acompaniata de o gama larga de arome.
Servirea negresei se face la fel ca si la cea mai populara prajitura americana – cheesecake clasic. Aceasta se poate servi cu un sos de vanilie, un sos de fructe de padure, frisca batuta sau smantana, sau cu un scoop generos de inghetata.
Pe scurt, va fi cea mai delicioasa negresa gustata vreodata! Garantat, fie ca o serviti cu ceva langa sau ca atare. Stiti acele premixuri de prajituri printre care si cel de negresa? Nu veti avea nevoie niciodata de asa ceva intrucat aveti la dispozitie reteta pentru cea mai buna negresa. Sau brownie, e fix acelasi lucru!
Va spuneam ca nu avem nevoie de tehnici elaborate si nici de ustensile speciale. Folosim o tigaie mai mare sau o cratita si un tel. Si tava in care coacem negresa, binenteles.
Ce ingrediente folosim la negresa sau brownie?
CIOCOLATA AMARUIE
Folositi o ciocolata amaruie de calitate cu peste 50% masa de cacao. Noi am folosit ciocolata amaruie cu 85% cacao. Am tot primit intrebari de genul : ” Ciocolata de calitate, adica cum? Mai scumpa?” O ciocolata amaruie de calitate va avea intotdeauna afisat ca prim ingredient masa de cacao, si nu zaharul.
FAINA
Pentru reteta de brownie nu avem un tip special de faina recomandat si nici nu este nevoie sa fie adaugata cernuta intrucat negresa clasica trebuie sa fie densa.
OUA
Acestea sunt esentiale pentru reteta de brownie. In primul rand pentru gust si textura dupa care se ia in calcul si faptul ca in aceasta reteta nu folosim agenti de crestere precum bicarbonatul de sodiu sau praf de copt.
UNT
Noi folosim unt nesarat cu 82% grasime. Puteti folosi orice unt cu peste 65% grasime si in cazul in care veti folosi un unt sarat, reduceti jumatatea de lingurita de sare din reteta la un praf. La reteta de negresa nu are importanta daca untul este la temperatura camerei sau de la frigider intrucat il vom topi impreuna cu ciocolata.
ZAHAR
Pentru brownie folosim o combinatie de zahar brun si alb. Cel brun are o contributie mare la textura si aroma negresei.
CACAO
Cacaua se adauga cernuta pentru evitarea cocoloaselor.
CAFEA
Cafeaua scoate in evidenta aroma ingredientului principal din reteta – ciocolata. Daca doriti insa puteti sa o scoateti din reteta si sa adaugati inca un strop de vanilie.
EXTRACT DE VANILIE
Se poate inlocui cu esenta sau zahar vanilat. Trebuie totusi sa luati in considerare faptul ca extractul este mai puternic decat esenta si ca aceasta din urma este un produs sintetic.
SARE
Fiecare dulce se pregateste cu putina sare si nici aceasta reteta nu face exceptie. Cu un strop de sare scoatem in evidenta aroma desertului!
- 3 buc oua
- 120 g faina
- 300 g ciocolata amaruie
- 250 g unt
- 200 g zahar brun
- 40 g cacao
- 50 g zahar
- 15 ml cafea pregatita dintr-o lingurita de cafea instant
- 1 lingura extract de vanilie
- 1/2 lingurita sare
Negresa reteta brownie
RETETA VIDEO
- Tapeteaza o tava patrata de 24 de cm cu hartie de copt lasata putin mai inalta decat tava. Astfel vei scoate negresa din tava mult mai usor.
- Aseaza o tigaie la foc mediu si pune la topit untul impreuna cu ciocolata.
- In momentul in care ambele sunt topite in totalitate, stingem focul.
- Adaugam zaharul alb si cel brun.
- Amestecam bine cu ajutorul unui tel pana cand incorporam tot zaharul.
- Adaugam extractul de vanilie, sarea si cafeaua. Dupa care amestecam pentru a le incorpora.
Cum se face negresa brownie
Odata ce extractul de vanilie, sarea si cafeaua sunt incorporate putem sa incorporam si ouale. In momentul in care trecem la adaugarea acestora compozitia trebuie sa fie putin calduta. Testam compozitia cu degetul si daca temperatura este suportabila pentru deget trecem la oua. Daca nu, asteptam sa se raceasca putin.
- Incorporam ouale treptat. In momentul in care primul ou este incorporat putem sa adaugam urmatorul si tot asa.
- Odata ce ouale sunt incorporate, putem adauga faina. O adaugam toata deodata iar de incorporat o incorporam cu ajutorul telului. Nu o adaugam treptat si nici nu o vom cerne intrucat negresa trebuie sa fie o prajitura densa.
- Adaugam cernuta cacaua. Pe aceasta o cernem ca sa nu avem cocoloase.
- Incorporam cacaua cernuta cu ajutorul telului. Dupa care compozitia pentru negresa sau brownie este pregatita. Simplu si rapid!
Negresa reteta de brownie
Transferam compozitia pentru brownie in tava tapetata. O distribuim pe toata suprafata si o nivelam cat de cat. Dam de 2-3 ori cu tava de masa ca sa scoatem eventualele bule de aer din mixul pentru negresa.
La cate grade se coace negresa sau brownie?
In urmatorul pas dam tava in cuptorul preincins la 180 C pentru 30 de minute aproximativ. La expirarea timpului veti observa ca negresa va fi putin moale la atingere. Asta pentru ca prajitura este foarte ciocolatoasa.
Inainte de portionare va trebui sa lasam brownie sa se raceasca in totalitate. Noi am portionat negresa in 16 patrate, adica 4 randuri a cate 4 bucati. Se poate portiona insa si in dreptunghiuri sau romburi.
Negresa sau brownie servire
Cel mai popular mod de servire este cel cu scoop de inghetata cu aroma de vanilie sau frisca. Merge insa foarte bine cu inghetata de menta cu ciocolata, sorbet de lamaie sau inghetata cu aroma de nutella.
In restaurante negresa se serveste cu frisca sau smantana dulce si un sos dulce acrisor de fructe de padure. Se potriveste de minune insa cu un sos de pepene rosu si menta sau un sos de afine.
Iata combinatia noastra preferata, negresa cu frisca din belsug, o negresa super delicioasa. Pofta buna!