Papanasi prajiti cu smantana si dulceata, papanasi pufosi si deliciosi! Pregatiti dupa o reteta simpla cu reusita garantata.
Nu exista turist venit in Romania care sa nu se dea in vant dupa desertul pufos motat cu smantana si dulceata. Sarmalele, mamaliguta si papanasii au devenit un fel de emblema romaneasca pentru straini si asta pe buna dreptate.
Invata sa pregatesti cei mai pufosi papanasi prajiti pas cu pas! Dupa o reteta fara secrete, doar cu sfaturi utile pentru a-i pregati cat mai simplu si rapid.
- 600 g branza de vaci
- 250 g faina
- 2 buc oua
- 50 g gris
- 6 pliculete zahar vanilat a cate 8 g fiecare
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- putina sare
- ulei pentru prajit
- faina pentru suprafata de lucru
- dulceata de visine
- smantana acra
Papanasi prajiti reteta simpla cu reusita garantata
RETETA VIDEO
- Pune branza de vaci intr-un castron. Aceasta trebuie sa fie bine scursa.
- Bate cele doua oua cu putina sare si adauga-le peste branza de vaci.
- Adauga si zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, bicarbonatul de sodiu, grisul si faina.
- Amesteca toate ingredientele.
- Urmeaza sa presari faina pe suprafata de lucru si sa rastorni amestecul obtinut.
- Modeleaza amestecul intr-un cilindru pe care va trebui sa-l injumatatesti.
- Imparte fiecare jumatate in 3 parti aproximativ egale.
- Modeleaza fiecare parte intr-un cilindru.
- Aseaza in sir indian cilindrii formati. Taie o treime din fiecare cilindru. Fiecare treime va reprezenta cate o biluta.
Papanasi prajiti reteta – cum se formeaza papanasii?
Ia partea cea mare din fiecare cilindru si da-i forma unei chiftele. Fa o gaura in centru cu degetul aratator. Modeleaza inelul obtinut de jur imprejur astfel incat sa fie uniform ca grosime peste tot. Ia partea ramasa (cea mica) si da-i forma unei bile. Odata ce ai formata perechea pentru papanas treci la formarea urmatoarelor.
Pune o cantitate generoasa de ulei intr-o tigaie. Cand uleiul este incins, da focul la minim sau la cea mai joasa temperatura a plitei electrice. Pune inelele la prajit ( cate 2 inele odata) si lasa-le pentru 7-8 minute timp in care sa le „dansezi” in ulei si sa le intorci din cand in cand. Eu am pus cate 2 inele pentru a avea suficient loc sa dansez inelele in ulei.
Este foarte important ca papanasii sa fie prajiti la foc mic sau la cea mai joasa treapta a plitei electrice, altfel papanasii vor fi rumeniti la exterior dar nefacuti in interior.
Scoate inelele papanasilor pe un platou pe care sa pui un servet absorbant. Treci la prajirea urmatoarelor inele. In momentul in care ai toate inelele prajite, urmeaza prajirea bilelor. Acestea pot fi puse toate la prajit deodata. Asa cum ai procedat la inele, lasa bilele la prajit pentru 7-8 minute. Bilele sunt mai mici insa au nevoie de acelasi timp de prajire intrucat aici amestecul este bine presat pentru a forma bila. Intoarce bilele frecvent iar la final vei obtine niste bile pentru papanasi frumos rumenite, bine facute in interior si extrem de pufoase.
Papanasi – asamblare si servire
Pune smantana pe un inel, de preferat asemenea unui guler. Pune dulceata peste dupa care aseaza biluta. Pune smantana si dulceata si pe biluta. Mai mult sau mai putin, in functie de preferinte.
De exemplu, am pastrat pentru poza niste papanasi decorati „estetic” cu smantana si dulceata insa prefer papanasul cu smantana, dulceata doldora si multe fructe din dulceata.
Vezi cum se face si:
Secretele papanasilor prajiti pufosi
- Scurge bine branza de vaci! Daca omiti acest detaliu, papanasii nu au sanse sa fie pufosi. Si asta din start.
- Amesteca compozitia pentru papanasi doar cat sa obtii o compozitie omogena. Nu insista mai mult de atat, altfel vei obtine niste papanasi gumati.
- Danseaza papanasii in ulei si intoarce-i frecvent. Datorita acestui truc papanasii vor fi pufosi in interior si frumos rumeniti la exterior .
- Prajeste inelele dar si bilele la foc mic pentru timp indelungat.
Te-ai gandit vreodata de unde vine numele de papanas? Acest cuvant provine din latinescul „papa” sau „pappa” si inseamna mancare de copii.
Informatii rapide despre papanasi
Ce smantana se foloseste la papanasi?
Papanasii se servesc cu smantana acra. Asta nu inseamna insa ca nu poti pune smantana pentru gatit, daca preferi aceasta varianta.
Ce branza se foloseste la papanasi?
La papanasi se poate folosi branza de vaci dulce, ricotta sau urda.
Multumesc mult pentru vizita, spor la treaba daca vreti sa incercati reteta de papanasi si va astept si pe canalul de Youtube cu retete clasice, traditionale sau moderne.