Clatite reteta clasica, o reteta de clatite pufoase si super moi! Cauti o reteta simpla de clatite cu reusita garantata?
Te intampin cu reteta strabunicii mele, o reteta cu toate secretele pentru cele mai bune clatite. Sunt tipul de clatite fine, subtiri, clatite care se topesc in gura si care nu se rup.
Sari direct la ce te intereseaza:
- Ingrediente clatite
- Clatite reteta video
- Cum se fac clatitele pufoase
- Cat dureaza sa se faca o clatita
- Servire clatite
- Secretele aluatului de clatite
- Aromare clatite
- Cine a inventat reteta de clatite
- Retete recomandate
Si pentru ca reteta pe care v-o prezint astazi este cea de baza, puteti sa le transformati in clatite dulci sau clatite sarate.
Recomandate: Reteta de clatite americane sau pancakes
- 250 g faina
- 5 buc oua
- 250 ml lapte
- 250 ml apa
- 50 ml ulei
- 1/2 lingurita sare
- ulei pentru uns tigaia
- 1 lingura esenta de vanilie optional
Clatite reteta clasica, clatite pufoase si moi
RETETA VIDEO
- Cum se fac clatitele pufoase, fragede si moi.
- Invata sa pregatesti cele mai bune clatite dupa reteta video sau urmand instructiunile pas cu pas.
Cum se fac clatitele pufoase simple
- Bate cele 5 oua cu jumatatea de lingurita de sare. Nu foarte mult, ca pentru omleta.
- Adauga laptele impreuna cu apa si combina totul.
- Adauga faina cernuta dupa care amesteca bine cu ajutorul unui tel.
- Incorporeaza uleiul. Daca vrei sa pregatesti varianta dulce a clatitelor, acum este momentul sa adaugi esenta de vanilie.
- Urmeaza sa treci aluatul de clatite printr-o sita, asta pentru a obtine cel mai fin aluat de clatite.
- Acum ca ai aluatul de clatite pregatit, lasa-l deoparte pentru 10 de minute. Asta insa nu este obligatoriu.
- Dupa expirarea timpului pune o tigaie la incins.
- In momentul in care tigaia este incinsa unge tigaia cu ulei. Tigaia poate fi unsa si cu unt, asa ca poti sa folosesti ulei sau unt, ce ai la indemana.
- Pune un polonic cu aluat de clatite si roteste tigaia astfel incat aluatul sa alunece pe intreaga suprafata tigaii.
- Tigaia pe care am folosit-o noi este cu diametrul de 22 de cm si un polonic de aluat este suficient sa acopere intreaga suprafata. Nu pune mai mult de atat!
Cat dureaza sa se faca o clatita?
- Odata ce ai pus aluatul pentru clatita in tigaie va trece intre 2 minute si 2 minute jumatate pana sa o intorci pe cealalta parte. Asta la foc mic spre mediu si cand tigaia este incinsa.
- Daca tigaia nu este incinsa aluatul se va lipi de tigaie iar daca focul este prea mare clatitele se vor arde.
- Cum stii ca trebuie sa intorci clatitele fara iei timpul in considerare? In momentul in care o sa dispara luciul de la suprafata aluatului de clatite si marginile vor fi usor ridicate, poti sa intorci clatitele pe cealalta parte.
- Dupa ce ai intors clatitele lasa-le si pe aceasta parte pentru 2 minute – 2 minute jumatate.
- Scoate clatitele pe o farfurie si pune-le cladite una peste cealalta si acopera-le.
Servire clatite
Serveste clatitele rulate, impachetate sau cladite una peste cealalta formand un tort. Acestea se pot servi pudrate cu zahar in forma simpla, umplute cu gem, dulceata, branza cu stafide sau cu o umplutura sarata.
Aluatul de clatite – secrete si ingrediente
Aluatul de clatite, compozitia sau scrobul (un termen care se foloseste in Ardeal pentru aluatul de clatite) este foarte versatil si se poate adapta dupa preferinte si evident, buget.
Ingredientele de baza pentru orice clatite sunt faina si sarea. Lichidul este discutabil si se poate folosi lapte, apa plata sau apa minerala.
La fel de bine se poate folosi o combinatie de lapte – apa plata sau lapte – apa minerala. In functie de ce lichid vei folosi clatitele vor fi mai fine sau mai poroase, cele mai fine clatite se obtin prin combinarea celor doua lichide din reteta de astazi, laptele si apa plata.
Am ajuns la oua. Noi am folosit 5 oua intregi pentru reteta de clatite de baza. Nu ai sau vrei sa folosesti mai putine oua? Se poate foarte bine sa folosesti 3 oua intregi si 2 galbenusuri.
Grasimea care se foloseste la aluatul de clatite. Aceasta poate fi unt sau ulei, ce ai la indemana. Bunica mea imi spunea ca mama ei folosea intotdeauna unt la clatite.
Nu pentru ca ar fi obtinut clatite mult mai bune sau mai gustoase ci pentru ca untul il facea acasa si nu trebuia sa-l cumpere, spre deosebire de ulei. In vremurile noastre insa este total invers.
Grasimea cu care se unge tigaia. Aici este simplu, puteti folosi ulei, unt sau margarina. Daca folositi ulei, incercati sa-l aplicati cu o pensula. Va fi mult mai usor si mai rapid.
Daca folositi unt sau margarina, taiati un cubulet si infigeti o furculita in acesta si ungeti tigaia cu miscari circulare.
Aromarea clatitelor
Acestea pot fi clatite sarate sau dulci. Pentru aromarea clatitelor sarate puteti adauga verdeata proaspata, ardei gras rosu sau verde taiat marunt sau ardei iute tocat.
Pentru varianta dulce puteti adauga esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie sau coaja rasa de portocala. La ambele variante, sarea este de nelipsit.
Trebuie lasat aluatul de clatite „la odihnit” neaparat? Dupa reteta pe care v-am prezentat-o astazi, cu siguranta nu. Am „zgandarit” glutenul din faina suficient de mult atunci cand am trecut aluatul prin sita.
Daca urmati modul de preparare din alte retete, veti observa ca aluatul se ingroasa pe masura ce trece timpul de odihnit. Aici nu este cazul, puteti trece la prajirea clatitelor imediat ce ati terminat aluatul sau scrobul.
Cine a inventat reteta de clatite
Acest desert popular nu are un nume sonor asociat cu reteta sau provenienta lui. Pagina de Wikipedia ne informeaza despre aparitia termenului si originea greco romana insa nu ofera mai multe amanunte.
Sustine insa ca renumitul desert s-a raspandit in lumea intreaga dupa ce clatitele frantuzesti au devenit renumite. Crepes pentru varianta dulce si galettes pentru varianta sarata.
Daca planuiesti sa calatoresti si ai pofta de clatite, afla ca in Germania se numesc Palatschinke, in Austria Pfannkuchen sau Frittaten, in Serbia palacinka. Termenul general este crepes, sunt sigura ca toata lumea va intelege oriunde te-ai afla.
Cele mai pretioase clatite
De regula, clatitele sunt un tip de desert la indemana oricui si pentru orice buzunar.
Afla ca exista si clatite de fite cu somon, marar si caviar care se ridica la pretul de 150 de dolari. Interesant este faptul ca acest pret este practicat doar la micul dejun.
Dupa orele amiezii pretul se ridica la 200 🙂 Asta se intampla in Colorado. Nici cei din Dubai nu se lasa mai prejos si estimeaza clatita cu fir de aur si praf comestibil de diamant rosu cu 3000 de dolari. Interesant, nu-i asa?
Daca m-ati citit pana aici, multumesc! Sper sa va fie de folos reteta prezentata de astazi, pofta buna! Multumesc si pentru vizita si va astept si pe canalul de Youtube Adygio Kitchen!
RECOMANDATE:
Pregatiti papanasi dupa o reteta simpla cu reusita garantata!
Crema de zahar ars, desertul suprem! Pregateste cea mai buna si mai fina crema de zahar ars dupa o reteta veche, clasica insa explicata pas cu pas si cu toate secretele aferente.
Gogosi pufoase mari, rotunde si grase sau pancove (denumirea din Ardeal), niste gogosi pregatite dupa o reteta veche, simpla si cu reusita garantata.
Da. Am facut clatitele si mi-au iesit foarte bine. Salvez reteta multumesc